zondag 11 december 2011

Florida Dag 8: Cape Canaveral

Vandaag stond een bezoek aan het Kennedy Space Center op het programma. Cape Canaveral ligt op zo'n anderhalf uur rijden van Orlando en is eveneens één van de topattracties uit de streek.

Met een bus kun je een ongeveer 2 uur durende tour doorheen het domein maken. Tijdens deze (korte) rit zijn er 2 stops voorzien waar je telkens zo lang je wil kan blijven. Ter plaatse zijn dan ook genoeg zaken te bezichtigen. De eerste stop is aan het observatieplatform voor de lanceringen van de Space Shuttle. Van hieruit kun je beide lanceerplatforms van op een afstand bekijken en het is interessant om weten dat indertijd ook de Saturnus raketten voor de Apollo missies van hieruit vertrokken. Door het stopzetten van het space shuttle programma, worden deze platforms nu opnieuw omgebouwd voor andere types raketten.

Onderweg passeren we ook langs de Vehicle Assembly Building, met zijn meer dan 150 meter hoog de grootste loods op aarde die uit 1 verdieping bestaat. Hier werden tot voor kort de space shuttles klaargemaakt voor hun vertrek en werden hier de extra stuwraketten met enorme brandstoftank gemonteerd. Onze buschauffeur en tourgids vertelt ons fier dat de Amerikaanse vlag die op het gebouw is geschilderd, de grootst geschilderde Amerikaanse vlag in de wereld is. De diameter van de sterren bedraagt bijna 2 meter.

De tweede stop is aan het Apollo/Saturnus centrum waar een volledig exemplaar van de krachtigste raket in de wereld ooit staat tentoongesteld en er uitgebreid wordt ingegaan op de Apollo missies van de jaren 60 en 70. Binnen kun je er eerst vanuit een nagebouwd mission control center de lancering meemaken van de apollo 11 missie die voor het eerst succesvol naar de maan ging in 1969. Alle toestellen zouden origineel zijn en de opstelling zou een exacte kopij zijn van het centrum van die tijd. Met historische beelden wordt de hele startsequentie opnieuw getoond en het lijkt alsof je te midden van de actie aanwezig bent en alles van dichtbij meemaakt. Tevens is er ook een re-evocatie te bekijken van de eerste maanlanding en het moet gezegd, het is heel spannend. Je kan alleen maar respect krijgen voor die pioniers die het onmogelijke mogelijk maakten.

Na de bustour kun je in het visitor center nog allerlei attracties bekijken. De simulatie van de Space Shuttle lancering is zeker de moeite om mee te maken en blijkt heel realistisch te zijn. Je krijgt de echte zitpositie als in de shuttle en je maakt de hele lanceringssequentie mee inclusief geluid, schokken en G-krachten tijdens de lancering. De moeite waard!

Het iMAX gebouw biedt 2 films van 45 minuten aan in 3-D: het bouwen van het internationaal ruimtestation en de hubble telescoop. Wij kozen voor het eerste en het moet gezegd: door het onmetelijk grote scherm en de 3-D waan je je echt aan boord van het ruimtestation. Jammer dat we onvoldoende tijd hadden om de 2de film te bekijken.

In de Rocket Garden kun je nog allerlei soorten raketten van dichtbij gaan bekijken en 2 keer per dag is er ook een astronaut encounter waarbij een echte astronaut gedurende een 30 minuten durende presentatie over zijn ervaringen in de ruimte komt vertellen. Voor toekomstige ruimtereizigers is dit een must, wij hebben hier vriendelijk voor bedankt.

Er zijn nog heel wat andere attracties of tentoonstellingen te bekijken en de meeste lonen zeker te moeite. Wij hadden het ondertussen een beetje te koud gekregen en besloten om rond 4 uur naar Orlando terug te keren.

Samenvattend kunnen we stellen dat Kennedy Space Center een bezoek zeker waard is. Het is me daarbij opnieuw opgevallen hoe fier de Amerikanen op hun verwezenlijkingen zijn en hoe graag ze daarmee uitpakken. Hier kunnen wij Belgen toch nog iets van leren want zeg nu zelf, hoeveel keer zijn wij fier op ons land en op de verwezenlijkingen van ons land? Een beetje patriotisme kan immers nooit geen kwaad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten