dinsdag 24 november 2009

Beste van Vietnam - 21 daagse rondreis van Zuid naar Noord - Dag 1 & 2

Deze keer gaat de reis naar Vietnam waar we met Fox Reizen een 21 daagse individuele rondreis van Ho Chi Minh City (Saigon) naar Hanoi hebben geboekt. Op 23 november was het vroeg opstaan om 4 uur 's morgens want we hadden onze vlucht vanuit Amsterdam om 13.05 uur. Eerst de Thalys naar Brussel en vervolgens in rechte lijn naar Schiphol. Voor een keer waren we mooi op tijd maar toen we aan de gate kwamen, bleek ons vliegtuig met een technisch probleem te kampen en konden we slechts 2 uur later vertrekken. Op zich niet zo erg ware het niet dat we geen rechtstreekse vlucht hadden. Onze reis naar Saigon verliep via Hong Kong en daar hadden we anderhalf uur later al een aansluiting. Dit konden we dus wel vergeten...

De vlucht naar Hong Kong met Cathay Pacific Airlines in een mooie en supermoderne 747-400 verliep naar behoren en bij aankomst in Hong Kong werden we al direct door het grondteam verwelkomd met nieuwe ticketten voor een latere vlucht (vertrek om 16.30 ipv 9.00 uur) en een voucher voor een hotelkamer en een uitgebreide lunch in een luxehotel vlak naast de luchthaven. Op die manier konden we ons tenminste een beetje verfrissen en de uitgestelde slaap een beetje inhalen. Een douche, een goede scheerbeurt en enkele uren slapen maakten van mij weer een andere man.

Van Hong Kong is het naar Ho Chi Minh City slechtts 2u30 vliegen en dat maakte deze reis niet zo lastig. Meer nog, we keerden ook weer een uurtje terug in de tijd. Nu is het verschil met België 6 uur. Aangekomen in Saigon bleek onze chauffeur ons gelukkig nog op te wachten.



Ondertussen was het al goed donker en het ritje van de luchthaven naar het hotel in het centrum duurde zo'n 45 minuten. Ondertussen konden we ervaren hoe het er hier aan toe gaat in het verkeer. Ik wist dat er in Azië veel brommertjes rondrijden maar het is pas als je er zelf tussen rijdt dat je het echt beseft. Ik raad dan ook niemand aan om hier zelf het stuur te gaan nemen want je houdt het geen kwartier vol zonder ongelukken. Het meest gebruikte instrument is hier wel de claxon en niemand stoort zich echt aan de verkeersregels. Assertief rijden noemen ze dit hier maar net zoals in de jungle geldt ook hier de wet van de sterktste. Auto schuiven voortdurend van links naar rechts op de baan en storen zich er niet aan wie er op dat moment op het baanvak rijdt. Je moet maar uit de kant gaan en als het niet snel genoeg gebeurt, wordt gretig gebruik gemaakt van de claxon. Hou er dan ook nog rekening mee dat al die brommertjes overal tussen vliegen en dat je ook nog eens voetgangers in het midden van de weg ziet stilstaan. Kortom, het is ook niet te verwonderen dat het aantal verkeersslachtoffers per 1000 inwoners hier vier keer hoger ligt dan bij ons.

Ons hotelletje is een klein maar deftig gebouwtje. Een heel kleine gevel van misschien maar 5 meter maar wel 8 etages. Het is er in elk geval wel proper en voorzien van alle comfort. Na installatie in onze kamer nog een kleine avondwandeling gemaakt in de stad. Het is ongelofelijk hoe hier alles bruist van leven. Zelfs om 9 uur 's avonds zijn ze hier nog bezig met werken en het bouwen van nieuwe grote en moderne kantoorgebouwen. Een zien wat het morgen bij klaarlichte dag zal geven...

Tenslotte nog een hart onder de riem voor zij die dromen om ooit eens multimiljonair te kunnen worden: hier kan het. In het hotel hebben we onze eerste Vietnamese Dongs aangekocht. Voor 50 euro kregen we 1,4 miljoen (!!!) Vietnamese Dong. Zo gaat het natuurlijk ook snel maar je voelt je er wel rijk mee, tenminste tot op het moment dat je ze moet beginnen uitgeven (een blikje bier in een winkel kost hier wel 8.000 VND)... Bijkomend probleem: je moet altijd pakken geld op zak hebben en dat past niet altijd goed in je portefeuille.

Voilà, dit is het voor vandaag. Het is hier ondertussen 23 uur en ik moet nog heel wat slaap inhalen. Morgen komen ze ons om 9 uur 's morgens ophalen voor een stadsbezoek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten